Γρήγορη αναζήηση


Για εύκολη και γρήγορη αναζήτηση πατήστε πάνω στις

εικόνες που βρίσκονται στη δεξιά μεριά του Ιστολογίου

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ιστορία Λουτρακίου






Το Λουτράκι και η ευρύτερη περιοχή αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι αρχαίες αξίες παραμένουν σημαντικές, αρκεί να τις ανακαλύψουμε και να τις μελετήσουμε ξανά!

Στην περιοχή λατρεύτηκαν κατά την αρχαιότητα, ο Απόλλωνας – θεός του ήλιου και η Ήρα-μητέρα των θεών, όπως αποδεικνύουν τα ευρύματα των σχετικών ναών στην περιοχή. Η πρώτη γραπτή αναφορά στο νερό του Λουτρακίου είναι στην «Hellenica» του Αθηναίου ιστορικού Ξενοφώντα  (431-351 π.Χ.). Αναφέρεται συγκεκριμένα στις Θέρμαις (το αρχαίο όνομα της πόλης) λέγοντας πως ο Αγησίλαος, Βασιλιάς της Σπάρτης, διέμεινε στην περιοχή κατά τον Κορινθιακό πόλεμο (395-387 π.Χ.). Οι περιγραφές του σε συνδυασμό με τα αρχαία ευρύματα στην περιοχή αποδεικνύουν ότι πρόκειται για την πόλη του Λουτρακίου. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή με το όνομα Περαία (σημαίνει πέρα από την Κόρινθο) και αποτέλεσε αποικία των Κορίνθιων κατά το 750 π.Χ.
Σύμφωνα επίσης με άλλες ιστορικές αναφορές, κατά την περίοδο που η πόλη αποικήθηκε από τους Ρωμαίους (146 π.Χ.) η Στρατηγός Σίλας θεραπεύτηκε από το νερό της πόλης και αυτό διαδόθηκε σε όλην την Ρωναική Αυτοκρατορία. Κατά την Βυζαντινή περίοδο, ο μεγάλος αριθμός εκκλησιών που χτίστηκαν μαρτυρούν την σημασία και την ανάπτυξη της περιοχής. Το Λουτράκι έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο το 1821, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής του θέσης. Μια από τις πιο γνωστές μάχες που έγιναν στην περιοχή είναι η μάχη του Δράμαλη (25-27 Σεπτεμβρίου 1822), μια νικηφόρα για τους Έλληνες μάχη που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη της επανάστασης.
Σε απόσταση μόλις 12 χλμ. από το κοσμοπολίτικο Λουτράκι, βρίσκεται το ιστορικό χωριό της Περαχώρας, γνωστό για το κρασί που παράγει. Το αρχαίο όνομα του χωριού είναι Περαία, και τα αρχαιολογικά ευρύματα της αρχαίας Οινόης (Σχίνος) και των τάφων της Περαίας, μαρτυρούν την ύπαρξη του χωριού από την προιστορική εποχή. Ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρύματα είναι αυτά του Ηραίου: ο ναός της θεάς Ήρας και άλλα μοναδικά ευρύματα όπως τάφοι, κεραμικά αντικείμενα, χρυσά και ασημένια νομίσματα καθώς και δεξαμενές που αποδεικνύον την ύπαρξη συστήματος υδροδότησης.
Στην βόρεια πλευρά των Αγίων Θεοδώρων, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στις ανασκαφές του 1961 τα ερείπια του αρχαίου Κρομμύων, με μοναδικά αριστουργήματα όπως ένα άγαλμα του θεού Απόλλωνα. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, η περιοχή του Σαρωνικού και ο κόλπος της Ελευσίνας αποκαλούνταν Κρομμυώνα. Η περιοχή ανήκε στα Μέγαρα μέχρι τον 6ο αιώνα οπότε και κατακτήθηκε από τους Κορίνθιους. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το όνομα της: η πρώτα αναφέρει ότι προέρχεται από το αρχαίο όνομα των κρεμμυδιών (κρομμύων) τα οποία παράγονταν άφθονα και η δεύτερη ότι πήρε το όνομα της από τον Κρόμμο, γιο του Ποσειδώνα. Επίσης, η περιοχή είναι γνωστή από τον μύθο της Φαίας, το τέρας που σκοτώθηκε από τον ήρωα Θησέα κατά την διαδρομή του από την Τροιζήνα προς την Αθήνα. Υπάρχουν επίσης ευρύματα από ερείπια σε κυκλική διάταξη, τα οποία δεν έχει καθοριστεί αν ανήκουν σε ναό ή σε μικρό θέατρο.

Λουτράκι 1948 , Τα παλιά τα χρόνια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου